Covid-19: Rregulla dhe kufizime të reja - nga data 4 deri me 18 maj 2020

Me 4 maj dhe deri me 18 maj, hyn në fuqi Dekreti i ri i Kryeministrit i 26 Prillit 2020, i cili ndryshon rregullat dhe sjelljet që duhet te ndermerren për shkak të emergjencës së koronavirusit.


Distancimi fizik eshte akoma i detyrueshem?

Ruajtja e distancës fizike midis njerëzve të paktën një metër mbetet e detyrueshme, si dhe rekomandohet përdorimi i maskave, dorezave si dhe pajisjeve të tjera mbrojtëse personale. Përdorimi i maskave është i detyrueshem në vendet publike te mbyllura, përfshirë transportin publik.


A lejohen levizjet?

Lëvizja brenda të njëjtit Qark është ei lejuar, si për arsye pune, shëndetësore, nevojë, dhe për të vizituar të afërmit me kusht që të respektohet ndalimi i grupimeve dhe distanca ndërnjerëzore prej së paku një metër dhe te përdoren maska. Udhëtimi jashtë Qarkut do të lejohet vetëm për arsye pune, shëndetësore dhe urgjence absolute. Kthimi në shtëpi ose vendbanim do të lejohet.

Ju rekomandojmë që të kontaktoni numrin jeshil për Qarkun specifik kushtuar emergjencës COVID-19, për informacion të mëtejshëm, përfshirë informacione në rast kthimi, për nevojën e mundshme, për karantinë dhe izolim në bësim.


Cilët janë formularët e rinj të vetëçertifikimit?

Vetëçertifikimi i lëvizjeve i Ministrise se Brendshme

Formulari i vetëçertifikimit për hyrjen në Itali

 

A mund të shkoj në park?

Lejohet hyrja në parqe, kopshte dhe vila publike, duke respektuar distancën ndërnjerëzore prej të paktën 1 metër ndërsa mbahen mbyllur zonat e lojërave për fëmijë. Kryetarët e komunave mund të vlerësojnë mundësinë e ndalimit të hyrjes në parqe nëse nuk është e mundur të zbatohen rregullat e sigurisë.


A mund të bëj veprimtari sportive e motorike? A mund të shoqëroj një të mitur?

Lejohet të kryhen individualisht, ose me një person shoqërues për të mitur apo persona që nuk janë plotësisht të vetë-mjaftueshëm, aktivitete sportive ose motorike, duke mbajtur distancën e sigurisë ndërpersonale të paktën dy metra për sportin dhe të paktën një metër për çdo aktivitet tjetër .

A lejohen funeralet dhe ceremonitë fetare?

Për sa i përket ceremonive fetare, do të lejohen funeralet, në të cilat do të marrin pjesë të afërmit e shkallës së parë dhe të dytë për një maksimum prej 15 personash, me një funksion që preferohet të mbahet jashtë, të veshin maska ​​dhe të respektojnë rreptësisht distancën e sigurisë ndërnjerëzore me të paktën një metër.


A mund të shkoj në restorant apo në fast food?

Po, por vetëm për tërheqjen e mallrave të porositura. Aktivitetet e restorit në të vërtetë janë të hapura vetëm për dërgesat në shtëpi ose për të lejuar tërheqjen e asaj që është porositur, duke kujtuar detyrimin për të respektuar distancën e sigurisë. Nuk është e mundur të konsumohet brenda lokalit. 


Çfarë duhet të bëj nëse kam ethe?

Ata me ethe mbi 37.5 gradë dhe simptoma të frymëmarrjes e kanë detyrim, jo ​​më vetëm rekomandimin, të qëndrojnë në shtëpi dhe të paralajmërojnë mjekun e tyre.


A është e mundur të merrni recetën nga mjeku juaj me email ose me mesazh në telefonin tuaj celular?

Po. MeUrdhrin e 19 Marsit 2020 lejohet të merret nga mjeku juaj "Numri i recetës Elektronike" pa qenë e nevojshme të tërhiqni fizikisht formularin prej letre. Farmacisti, pasi të ketë numri i recetës elektronike dhe kodin fiskal që ndodhet në Kartën Shëndetësore të pacientit, ju dorëzon ilaçin e kërkuar.

Me masat kufizuese kombëtare a janë pezulluar aktivitetet e qendrave kundra dhunës ndaj grave?

Jo. Gratë që janë viktima të dhunës dhe kërcënimit nuk duhet të ndjehen të vetmuara dhe mund të telefonojnë në numrin falas 1522, në dispozicion 24 orë në ditë për ndihmë dhe asistencë. Episodet e dhunës përcaktojnë një situatë të "nevoje" e cila autorizon lëvizjen e grave për të shkuar në qendrën kundra dhunës, siç parashikohet nga dekreti i 11 marsit.

Ekzistojnë nisma të mbështetjes psikologjike për njerëzit në këtë moment stresi lidhur me pandeminë COVID-19?

Që nga 27 Prilli eshte operativ numri jeshil i mbeshtetjes psikologjike 800.833.833, i aktivizuar nga Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Civile,. Numri, gjithashtu i arritshëm nga jashtë në 02.20228733, është aktiv çdo ditë nga ora 8 në 24. Procedurat e hyrjes ne kete sherbim gjithashtu do të sigurohen për të shurdhërit.

Për të mësuar më shumë, shkoni në faqen Numri jeshil i mbështetjes psikologjike sit tematik Koronavirusi i Ri i Ministrisë së Shëndetësisë

You may also like...

Shqip
Italiano English (UK) Français አማርኛ العربية বাংলা 简体中文 Español ਪੰਜਾਬੀ Русский Af Soomaali ትግርኛ اردو Wolof Shqip