Shëndetësor

Kthehemi në shkollë në siguri

Më në fund erdhi koha për të përgatitur çantën e shkollës. Këtë vit, së bashku me librat dhe fletoret, duhet të fusim edhe disa zakone të reja.

Materialet e fushatës institucionale kushtuar personelit të shkollës, familjeve, studenteve dhe studentëve për të shoqëruar rifillimin e mësimeve dhe për të inkurajuar zbatimin e zakoneve të reja.

(Fonte: Ministero della Salute)


MATNI TEMPERATURËN
Bëjeni këtë çdo ditë para se të dilni. Nëse keni më shumë se 37.5 °, ose simptoma që i atribuohen Covid-19, qëndroni në shtëpi dhe kontaktoni mjekun tuaj.

LANI SHPESH DUART
Dhe përdorni produktet higjenizuese të vendosura në dispozicion në Institutin tuaj.

NDIQNI SHENJAT
Hyrjet dhe daljet janë të diferencuara, ndiqni udhëzimet e përgatitura nga shkolla juaj.

SHKARKO APLIKIACIONIN IMMUNI
Nëse jeni 14 vjeç e lart, shkarkojeni menjëhere. Aplikacioni ju lejon të zbuloni çdo ekspozim ndaj Covid-19.

MBANI DISTANCËN
Shmangni çdo grumbullim. Gjithmonë mbani të paktën një metër distancë midis vetes dhe të tjerëve.

VENDOSNI MASKËN
Gjithmonë mbajeni atë kur jeni në lëvizje ose në zona të përbashkëta. Në sportel, nëse respektohet një metër distancë, mund ta hiqni atë. Nën moshën 6 vjeç nuk është parashikuar.

INFORMOHU RRETH HYRJES NĖ SHKOLLË
Është parashikuar që do jetë vetëm një shoqërues për nxënës/nxënëse. Ju mund të mësoni më shumë rreth rregullave të hyrjes në faqen e internetit të shkollës suaj.

DUKE MBROJTUR VETVETEN NE MBROJMĖ DHE TË TJERËT

https://youtu.be/A0YtBBE-Ud4
JumaMap – COVID-19 in Italy · [PIDGIN ENGLISH] Rientriamo a scuola in sicurezza

JumaMap – COVID-19 in Italy · [SONINKE] Rientriamo a scuola in sicurezza

JumaMap – COVID-19 in Italy · [PULAR] Rientriamo a scuola in sicurezza

Kostoja e maskave me pakicë

Kostoja e maskave të mbrojtjes përcaktohet me ligj në 0.50 € për copë. Nuk është e mundur ti ri-shisni ato me një çmim më të lartë. Në momentin e blerjes, kontrolloni që në maskë të jetë i pranishëm shënimi CE dhe se destinacioni i tyre i përdorimit të jetë si pajisje mjekësore ose pajisje mbrojtëse personale.


JumaMap – COVID-19 in Italy · [BAMBARA] Costo mascherine al dettaglio

JumaMap – COVID-19 in Italy · [PIDGIN ENGLISH] Costo mascherine al dettaglio

JumaMap – COVID-19 in Italy · [SONINKE] Costo mascherine al dettaglio

JumaMap – COVID-19 in Italy · [PULAR] Costo mascherine al dettaglio

OBSH - Organizata Botërore e Shëndetësisë: masat themelore të mbrojtjes kundër koronavirusit të ri

Mbahuni të informuar me informacionet më të fundit mbi epideminë COVID-19, të disponueshme në uebfaqen e OBSH-së dhe përmes autoriteteve kombëtare dhe vendore të shëndetësisë. Shumica e njerëzve që infektohen kanë një sëmundje të lehtë dhe shërohen, por në disa raste mund të jetë më serioze. Kujdesuni për shëndetin tuaj dhe mbroni të tjerët duke marrë masat e mëposhtme:

Lani shpesh duart
Pastroni duart rregullisht dhe tërësisht me një locion me bazë alkooli ose lani ato me sapun dhe ujë.
Pse? Larja e duarve me sapun dhe ujë ose përdorimi i një locioni me alkool vret viruset që mund të jenë në duart tuaja.

Mbani një distancë sociale
Mbani një distancë prej të paktën 1 metër midis vetes dhe kujtdo që kollitet ose teshtin.
Pse? Kur dikush kollitet ose teshtin, ata spërkatin pika të vogla lëngu nga hunda ose goja që mund të përmbajnë virusin. Nëse jeni shumë afër, mund ti merrni këto pika me anë të frymëmarrjes, përfshirë dhe virusin COVID-19 nëse personi që kollitet eshte i prekur.

Shmangni prekjen e syve, hundës dhe gojës
Pse? Duart prekin shumë sipërfaqe dhe mund të vijnë në kontakt me virusin. Pasi të kontaminohen, duart mund ta transferojnë virusin në sy, hundë ose gojë. Nga atje, virusi mund të hyjë në trupin tuaj dhe t'ju sëmurë.

Merrni masa higjenike të frymëmarrjes
Sigurohuni që ju dhe njerëzit përreth jush po ndiqni një higjenë të mirë të frymëmarrjes. Kjo do të thotë të mbuloni gojën dhe hundën me bërryl ose një facoletë kur kolliteni ose tështini. Pasi ta përdorni atë menjëherë duhet ta hidhni.
Pse? Pikat përhapin virusin. Duke ndjekur një higjenë te mirë të frymëmarrjes, ju mbroni njerëzit përreth jush nga viruset si ftohja, gripi dhe COVID-19.

Nëse keni ndonjë simptomë ose shqetësim, qëndroni në shtëpi dhe telefononi mjekun e familjes, pediatrin o rojën mjekësore. Ose telefononi numrat rajonal falas.

10 Rregullat që duhen ndjekur në shumë gjuhë

CORONAVIRUS I RI - 10 SUGJET P TOR T GJITHA
Këto janë këshillat zyrtare të Ministrisë së Shëndetësisë:

  1. Lani duart shpesh me sapun dhe ujë ose xhel me bazë alkooli
  2. Shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit që vuajnë nga infeksione akute të frymëmarrjes
  3. Mos prekni sytë, hundën dhe gojën me duart tuaja
  4. Mbuloni gojën dhe hundën me inde të disponueshme kur teshtitni ose kolliteni. Nëse nuk keni shami, përdorni thurrjen e bërrylës
  5. Mos merrni ilaçe antivirale ose antibiotikë pa recetën e mjekut
  6. Pastroni sipërfaqet me dezinfektues të bazuar në klor ose alkool
  7. Përdorni maskën vetëm nëse dyshoni se jeni i sëmurë ose nëse kujdeseni për njerëz të sëmurë
  8. MADE N IN KINA produkte dhe pako të marra nga Kina nuk janë të rrezikshme
  9. Kafshët shtëpiake nuk përhapin koronavirusin e ri
  10. Nëse dyshoni, mos shkoni në dhomën e urgjencës, telefononi mjekun tuaj të familjes dhe ndiqni udhëzimet e tij

Përkthime në: anglisht, frëngjisht, kinezisht, rumanisht, spanjisht, arabisht, bengali, urdu, somali, rusisht, amarisht, tigrinya, bambarà, wolof nga vullnetarët e Shoqata Naga - MilanoArci Milano dhe nga rrjeti i ndërmjetësve të Numri i lirë për azilkërkuesit dhe refugjatët ARCI

Koronavirusi i ri: manual. Si të silleni nëse keni dyshime

.

1. Cilat janë simptomat të cilave duhet tu bëj kujdes?
Ethe dhe simptoma të ngjashme me gripin si koll, dhimbje gryke, frymëmarrje të shkurtër, dhimbje muskujsh, lodhje janë sinjale të një infeksioni të mundshëm prej virusit të ri korona.

2. Kam ethe dhe/ose simptoma gripi, çfarë duhet të bëj?
Qëndro në shtëpi dhe merr në telefon mjekun e familjes, pedjatrin apo mjekun e rojes.

3. Pas sa kohe mund ta marr mjekun në telefon?
Menjëherë. Nëse mendon se je infektuar, merr menjëherë në telefon sapo të ndjesh simptomat e infeksionit të frymarrjes, duke shpjeguar simptomat dhe kontaktet në rrezik.

4. Nuk arrij të kontaktoj mjekun e familjes, çfarë duhet të bëj?
Merr në telefon një prej numrat e emergjencës tek website www.salute.gov.it/nuovocoronavirus

5. Mund të shkoj direkt në urgjencë apo tek mjeku im i familjes?
Jo. Nëse shkon në urgjencë apo shkon në studjot mjeksore pa u marr vesh me mjekun mund të infektosh njerëz të tjerë.

6. Si mund ti mbroj familjarët e mi?
Ndiq gjithmonë rregullat e higjenës personale (laj rregullisht duart me uje dhe sapun ose përdor një locion me bazë alkooli) dhe mbaj ambientin të pastër. Nëse mendon se je infektuar përdor nje maske kirurgjike, qëndro larg prej familjarve dhe dizinfekto shpesh objektet e mjedisit të përbashkët.

7. Ku mund ta bëj provën e virusit?
Provat bëhen vetëm në laboratoret e caktuar të Shërbimit Shëndetsor Nacional. Nëse mjeku jot mendon se është e nevojshme një prove për virusin do të japi indikacionet se si duhet sjellur.

8. Ku mund të gjej informacione të tjera të besueshme?
Ndiq vetëm indikacionet specifike dhe të azhornuara të website zyrtare, të autoriteteve lokale dhe të Mbrojtjes Civile.

Orientamento Sanitario per stranieri
Për të gjithë ata që nuk kanë një mjek familje ose që dëshirojnë mbështetje dhe udhëzime, Médecins du Monde ju vën në dispozicion këtë numër telefoni për konsulta mjekësore dhe / ose psikologjike. +39 351 0221390

VIDEO

Podcast

MAPPA

SaniMApp

Una app che fornisce informazioni sull’assistenza sanitaria a Roma e nel Lazio per le persone straniere sprovviste di permesso di soggiorno e per i cittadini comunitari in condizione di fragilità sociale e amministrativa, in 4 lingue, realizzata dal Gris Lazio in collaborazione con Sanità di Frontiera Onlus e Team Dev.

Shqip
Italiano English (UK) Français አማርኛ العربية বাংলা 简体中文 Español ਪੰਜਾਬੀ Русский Af Soomaali ትግርኛ اردو Wolof Shqip